Oscar 2009 – Výsledky

oscar2009-logo2

Tak a máme tu výsledky 81. odovzdávania Oscarov. Štylistické a iné chyby zatiaľ ignorujte, celé dianie som s malou prestávkou sledoval skoro 10 hodín a zároveň som písal tento komentár, takže chyby sa vyskytnú. Hádam ho aj neskôr upravím. Za poskytnutie live streamu sa musím poďakovať členom Britského filmového magazínu Empire (s ktorými som si úprimne zanadával na výsledky v hudobných kategóriách) , ktorí mi ho ochotne ponúkli. Moje pripomienky ohľadom víťazov berte ako moje osobné názory, každá súťaž má víťazov aj porazených, takže niekomu sa samozrejme výsledky môžu pozdávať oveľa viac, prípadne môžu byť preňho aj dokonalé. Žiaľ v mojom prípade to takto nebolo.

Show začala samozrejme asi polhodinu neskôr, pretože filmové štáby na červenom koberci neustále zdržiavali hviezdy rozhovormi. Niektorí z nominantov taktiež prišli tesne pred plánovaným začiatkom ceremónie, takže to tiež napomohlo oneskoreniu.

Samotná show sa začala perfektným vystúpením tohtoročného moderátora Hugha Jackmana, ktorý parodoval všetky najviac nominované filmy v podobe muzikálového kúsku. Potom už nasledovali prezentéri, ako napríklad Steve Martin, Jack Black, ktorí bavili publikum…Animácia Wall*E-ho odhadzujúceho sošku Oscara tiež nebola na zahodenie. Horšie to už vyzeralo o niečo neskôr s Davidom Craigom, ktorý vystupoval pri prezentovaní najlepšej výpravy, kostýmov a make-upu dosť nezúčastnene a často sa mýlil. Ben Stiller to celkom zabil, keď mu pri prezentovaní najlepšej kamery Natalie Portmanová vynadala, že prišiel so žuvačkou v ústach. Proste ju vybral a prilepil na stolík s Oscarmi. Potom nasledovala Jessica Biel a samozrejme, ako to už v prípade amerického ABC býva, neskutočné množstvo reklám.

Na rad prišlo muzikálové vystúpenie (celý večer mal zjavne takúto tematiku) Hugha Jackmana so speváčkou Beyoncé, ktoré bolo relatívne dlhé a pozostávalo z populárnej hudobnej tvorby, ale aj z častí piesní z najznámejších muzikálov. Celé toto číslo bolo vytvorené režisérom Bazom Luhrmanom, ktorý ma na svedomí Moulin Rouge a nedávnu Austráliu. Ďalší blok reklám nasledovali nominácie na najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe, ktoré odprezentovali držitelia Oscarov, ako napríklad Kevin Kline, alebo Christopher Walken. Nasledovala dojímavá scéna, keď po cenu pre Heatha Ledgera prišla jeho rodina…Zasa ďalších dvadsať reklám a po nich sa objavil Will Smith s nomináciami na najlepšie vizuálne efekty. Výsledok ma samozrejme sklamal, keďže osobne si myslím, že ocenenie za špeciálne efekty si zaslúžil Iron Man. Nič sa však nedá robiť.  Smith taktiež odprezentoval aj cenu za najlepší strih zvuku, ktorú získal Dark Knight a hneď na to aj za najlepší zvuk, ktorú pre zmenu dostal Slumdog Millionaire. Poslednú cenu za najlepší strih (ktorý spoločne so zvukom patrí do kategórie postprodukcie) obdržal Slumdog Millionaire. Z toho som taktiež nebol dojatý, keďže strih v The Dark Knight bol podľa mňa o dosť náročnejší a prepracovanejší.

Koniec ďalšieho reklamného bloku priniesol ocenenie za celoživotné dielo Jerry Lewisovi, ktoré odovzdával herec a komik Eddie Murphy (časť promo videa o ňom bola podfarbená skladbou Define Dancing zo soundtracku k animáku Wall*E). Otravná reklama skončila a prišla časť ocenení za filmovú hudbu, ktorá bola odštartovaná vystúpením filharmónie, ktorá zahrala skladbu z každého soundtracku. ocenenie za najlepšiu filmovú hudbu, ktoré si odniesol žiaľ Slumdog Millionaire. Celý čas som dúfal, že to bude Wall*E, avšak Akadémia sa znova nezaprela. Cenu za najlepšiu originálnu pieseň získal zasa Slumdog Millionaire a po druhý krát Akadémia ukázala, že animované filmy poväčšine nemajú šancu vyhrať (až na pár výnimiek v minulosti). Osobne nechápem, čo na tej hudbe k Slumdog Millionaire ľudia vidia, som zástancom klasického soundtracku, to, čo som počul v spomínanom filme, bolo niečo úplne iné (mohol som si pustiť Punjabi MC a mal by som skoro to isté), dvojnásobné sklamanie pre mňa v mojich obľúbených kategóriách. Veľká škoda.

Záverečné najdôležitejšie kategórie nasledovali po prekvapivo krátkej reklame.  Najlepším zahraničným filmom sa stal prekvapivo japonský Okuribito, veľké množstvo ľudí očakávalo, že ocenenie poputuje do Izraela za film Waltz with Bashir, ceny Akadémie sú však nevyspytateľné. Po spomienke na Paula Newmana, ktorý nás opustil minulý rok sa na scéne zjavila Reese Witherspoon (jeden z recenzentov Empire v tom momente zahlásil, že vyzerá ako Gizmo z filmu Gremlins), ktorá odovzdala cenu za najlepšiu réžiu Dannymu Boyleovi za Slumdog Millionaire (ako inak, podľa Empire Scumbag Millionaire, na nervy to šlo už každému a často sa objavovalo slovo Overrated). Najlepšou herečkou ( prezentovali hviezdy Sophia Loren – hláška jedného z recenzentov Empire “who is operating Sophia Loren?” ma poriadne rozosmiala, Halle Berry a Nicole Kidman, Shirley Mcline, Marion Cotillard) sa stala podľa očakávaní Kate Winslet (film the Reader) a najlepším hercom (odprezentovali Michael Douglas, Adrien Brody, Robert DeNiro, Anthony Hopkins a Sir Ben Kingsley) sa stal Seann Penn (a pochoval moju poslednú nádej Franka Langellu, reakcie ostatných členov Empire boli dosť ostré, kopa z nich fandila Mickeymu Rourkeovi). No a cenu za najlepší film odovzdávala legenda filmového priemyslu Steven Spielberg – získal ho Slumdog Millionaire a úplne mi pokazil celú noc. Nuž, Akadémia ma znova “nesklamala” a som veľmi zvedavý, kedy sa jej konzervatívnosť konečne vytratí…

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Pénelope Cruz (za film Vicky Cristina Barcelona)

Najlepší pôvodný scenár: Dustin Lance Black za scenár k filmu Milk

Najlepší adaptovaný scenár: Simon Beaufoy za scenár k Slumdog Millionaire

Najlepší animovaný celovečerný film: Wall*E (tak toto mňa osobne veľmi potešilo…)

Najlepší krátky animovaný film: La Maison en Petits Cubes – tvorca Kunio Katô (ten po Anglicky pri prijímaní sošky skoro ani zaťať nevedel, obecenstvo sa dobre bavilo, keď prešiel do Japončiny :)

Najlepšia výprava: The Curious Case of Benjamin Button

Najlepšie Kostýmy: Michael O’Connor za kostýmy vo filme The Duchess

Najlepší Make-Up: Greg Cannom za The Curious Case of Benjamin Button

Najlepšia Kamera: Anthony Dod Mantle za Slumdog Millionaire

Najlepší krátky film: Spielzeugland (tvorca Jochen Alexander Freydank)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Heath Ledger za úlohu Jokera vo filme Dark Knight (dalo sa očakávať, cenu si prišla vyzdvihnúť jeho rodina)

Najlepší dokumentárny film: Man on Wire (tvorcovia James Marsh a Simon Chinn)

Najlepší krátky dokumentárny film: Smile Pinki (tvorca  Megan Mylan)

Najlepšie Vizuálne Efekty: The Curious Case of Benjamin Button

Najlepší Strih Zvuku: The Dark Knight

Najlepší Zvuk: Slumdog Millionaire (Ind Resul Pookutty bol z toho značne mimo)

Najlepší Strih: Slumdog Millionaire

Najlepšia Hudba k Filmu: Slumdog Millionaire (Ech…)

Najlepšia originálna Pieseň k filmu: Slumdog Millionaire (a zasa…)

Najlepší zahraničný film: Okuribito (Japonsko) (tvorcovia mali taktiež obrovské problémy s Angličtinou, čo znova pobavilo celé publikum)

Najlepší režisér: Danny Boyle (za film Slumdog Millionaire)

Najlepšia Herečka: Kate Winslet za film The Reader (jej ďakovná reč bola veľmi špeciálna, obsahujúca F-slovíčka)

Najlepší Herec: Seann Penn za úlohu vo filme Milk (jeho ďakovnú reč, v ktorej začal politizovať, odsúdila kopa ľudí)

NAJLEPŠÍ FILM: SLUMDOG MILLIONAIRE (k tomu sa už ani radšej nevyjadrujem, reakcie Empire v momente ohlásenia si môžete pozrieť na screenshote nižšie…)

reakcie

2 komentáre to “Oscar 2009 – Výsledky”

  1. Díky, pěkný report. Já sice ještě stahuju záznam, ale na výsledky jsem musel kouknout. :D Slumdog Millionaire jsem zatím neviděl, ale zato Milk mě docela zklamal, pro mě jen celkem nevýrazné průměrné drama, když ho srovnám třeba s podobným The People vs. Larry Flynt, tak hodně ztrácí. A ještě The Dark Knight by si zasloužil víc.

  2. dada Says:

    awojki som rada ze wal-e zvitazil je to moj naj film DADA

Pridaj komentár